Elk Kind Telt

Talentontwikkeling van kinderen

Generationele armoede kan worden doorbroken door een einde te maken aan schooluitval zonder diploma

Jaarlijks verlaten 12% van de Vlaamse leerlingen het secundair onderwijs zonder diploma. In stedelijke gebieden zoals Antwerpen, Brussel en Gent lopen deze percentages op tot 20% en meer. Dit resulteert in meer dan 8000 kinderen per jaar die de schoolbanken verlaten zonder de nodige kwalificaties.

Deze jongeren hebben 60% kans op werkloosheid gedurende hun actieve beroepsleeftijd, wat leidt tot een directe maatschappelijke kost van €1.000.000 per persoon.

Holistische aanpak

Het project ElkKindTelt hanteert een holistische benadering, waarbij rekening wordt gehouden met de thuiscontext, de leefomgeving en de netwerkkracht van het kind en de ouders.

De oorzaak van schooluitval ligt vaak buiten de school

De traditionele benadering ziet het probleem van schoolverlaten als een puur onderwijsprobleem. ArmenTeKort ziet dit anders. Het is geen geïsoleerd onderwijsprobleem, maar een breder armoedeprobleem.

Elk Kind Telt volgt scholieren op tijdens de middelbare-schooltijd​

De families worden meermaals per jaar thuis bezocht door onze gezinsbezoekers. Door gesprekken met de jongeren, leraren, familiale en sociale omgeving worden de voornaamste knelpunten in kaart gebracht.

Elk Kind Telt pakt alle knelpunten die gelijke onderwijskansen in de weg staan aan

Na het identificeren van hulpverlening zorgen we voor een exhaustieve benadering van de jongeren en al hun gezinsleden in samenwerking met bestaande, professionele hulpverlening

Doe mee

Als vrijwilliger

Als vrijwilliger vorm je de brug tussen school, gezin en sociale omgeving. Je identificeert uitdagingen en organiseert hulp. Met gelijke onderwijskansen krijgt zo elk kind de mogelijkheid om zijn of haar volledige potentieel te bereiken.

8000

Kinderen in Vlaanderen verlaten de schoolbanken zonder kwalificaties

60%

Deze jongeren hebben 60% kans op werkloosheid gedurende hun actieve beroepsleeftijd

310

Kwetsbare jongeren en gezinnen bezocht door ElkKindTelt thuisbezoekers

473

Hulpvragen opgevolgd

Het verhaal van Fatima

Dit gezin moet dagelijks kiezen tussen een grotere woning of een volle brooddos. Voor de oudste zoon kwamen we te laat: hij stopte in zijn laatste jaar middelbaar en zoekt werk. Maar de twee meiden doen het goed op de middelbare school. Door renovatieplannen van de huisbaas wordt het gezin verzocht om een ander onderkomen te zoeken. Hoewel het gezin al tien jaar op de wachtlijst voor een sociale woning staat zien ze geen betaalbaar alternatief.

De school signaleert iets later slechte cijfers bij de oudste dochter en de jongste vertoont gedragsproblemen. Door de enorme druk die op moeder Amira ligt, ziet zij geen andere uitweg dan te stoppen met haar eigen opleiding.

Door onze thuisbezoeken worden de problemen heel snel opgepikt en kunnen we iemand inschakelen die samen met moeder onderhandelt met de huisbaas zodat de  uithuiszetting voorkomen kan worden. Dit heeft meteen positieve gevolgen voor het gezin. Moeder werkt nu voltijds en beide dochters zijn geslaagd.

Dergelijke interventies vinden helaas maar op kleine schaal plaats. Om kinderarmoede echt aan te pakken, moeten we op een systemische manier veranderingen doorvoeren.